همونقدر که مشخصات داخلی لپ تاپ مهمه و در انتخابش باید دقت کنیم که کارایی مناسب رو داشته باشه، صفحه نمایش هم در رضایت شما از خریدتون خیلی تاثیر داره. در رابطه با نمایشگر باید به 5 پارامتر مهم دقت کنید که شامل:
- سایز : 13 , 14 , 15 , 17
- دقت یا رزولوشین : HD , FHD , QHD , 4K
- جنس یا فناوری : TN , IPS
- روکش : مات ، براق
- لمسی : دارد ، ندارد
سایز نمایشگر :
اولین فاکتوری که در رابطه با سایز نمایشگر باید بهش دقت کنید، سایز اونه.
12 و 13 اینچ :
اگه لپ تاپتون رو زیاد با خودتون حمل و نقل میکنید و کارهایی که با لپ تاپ انجام میدید دارای جزئیات زیادی نیست بهترین گزینه برای شما لپ تاپ های با صفحه نمایش 12 یا 13 اینچیه
14 و 15 اینچ :
معمول ترین سایز صفحه نمایش 15 اینچه که اکثر لپ تاپ های موجود در بازار هم در همین سایزه. اگه بین حمل و نقل لپ تاپ و همچنین جزئیات تصویر میخواید تعادلی برقرار کنید بهترین گزینه برای شما صفحه نمایش 15 اینچیه. صفحه نمایش های 14 اینچی هم با توجه به وزن کمتر و البته سایز متوسط میتونن گزینه مناسبی برای حمل و نقل و همچنین استفاده های معمول صفحه نمایش باشند.
17 اینچ به بالا :
اگه از لپ تاپ به عنوان یه وسیله تخصصی برای کارهای گرافیکی ، طراحی ، بازی و … استفاده می کنید و جزئیات تصویر براتون اهمیت زیادی داره و سایز و وزن اون هم براتون زیاد مهم نیست میتونید از این دسته بندی استفاده کنید که البته معمولا گرونتره از بقیه هم هستند.
دقت یا رزولوشن :
اولین و مهمترین معیار سنجش کیفیت یک نمایشگر رزولوشن اون نمایشگره. هر چقدر که رزولوشن نمایشگر بیشتر باشد، تعداد پیکسلهایی که در هر اینچ قرار میگیرند بیشتر و در نتیجه، تصویر نهایی واضحتر میشه.
HD : لپتاپهای میانرده و پایینرده، معمولا از نمایشگرهایی با دقت ۱۳۶۶ در ۷۶۸ پیکسل یا HD استفاده میکنند. این دقت، برای کسانی که کارهای گرافیکی انجام میدن و یا زیاد با متون کار میکنند (برنامهنویسها یا کسانی که زیاد تایپ میکنند) مناسب نیست و در درازمدت باعث اذیت چشمها میشود.
HD+ : این رزولوشین 1600*900 که بیشتر در لپ تاپ های سری vaio sony میدیم و اندازه صفحه نمایش هم معمولا 16.4 اینچ بود که یکی از بهترین ترکیب های سایز و رزولوشین ممکن بود. ولی متاسفانه تقریبا این نوع رزولوشین دیگه کمتر تولید میشه.
FHD : برای یک لپتاپ ۱۵ اینچی، رزولوشن Full HD یعنی ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل، تراکم پیکسلی ۱۴۰ پیکسل بر اینچ رو ایجاد میکنه که برای هر کاری مناسبه و شاید بشه گفت از لحظه تعادلی بین کیفیت ، قیمت و بهره وری بهترین انتخاب ممکنه.
QHD : این رزولوشین رو که تعداد پیکسل ها در اون 2560 در1440 ، بیشتر در لپ تاپ های لوکس و سبک شرکت هایی مثل سری ux ایسوس دیده میشه که البته این رزولوشن خیلی کمیابه و کمتر به چشم میخوره
4k : این رزولوشن که به اون ultra HD هم میگن و رزولوشن در اون 3840×2160 با کیفیت ترین رزولوشین موجود در بازاره که معمولا روی لپ تاپ های لوکس بازار زیاد دیده میشه و بسیار مناسب برای گرافیست هاست.البته در نظر داشته باشید که هرچقدر رزولوشن دستگاه بیشتر بشه، شارژدهی باتریاش هم به دلیل پردازش بالا کاهش پیدا میکنه. یه نکته جالب در مورد این رزولوشن اینه که معمولا در لپ تاپ های گرونقیمت بازار که مخصوص بازی طراحی شده از این رزولوشن استفاده نمیشه و معمولا از رزولوشین FHD استفاده میکنن. علت اون هم نیاز به پردازش بسیار بالا برای رزولوشن 4k هست که معمولا حتی از توانایی لپ تاپ های گیمینگ هم بالاتره. لذت دیدن تصاویر در این صفحه نمایش فوق العاده است. اگه بودجه اش رو دارید حتما تجربه اش کنید !!
افزایش رزولوشن و بالاتر رفتن مقدار اون باعث کوچکترشدن پیکسلها میشه. این کوچکتر شدن پیکسلها از طرف دیگه سبب وسعت بخشیدن به صفحه و نمایش بیشتر محتویات در اندازه و ابعاد کوچکتره. در واقع مهم نیست که صفحهنمایش لپتاپ شما چه اندازهای داشته باشه؛ بلکه حتی در دو صفحهنمایش یک اندازه، هر چه تعداد پیکسلها بالاتر بره هم، شما محتویات بیشتری رو به علت کوچکترشدن پیکسلها مشاهده میکنید. در کنار اینها، افزایش رزولوشن باعث افزایش شارپبودن تصویر و همچنین تراکم بیشتر پیکسلها میشه.
فناوری ساخت نمایشگر:
نمایشگرهای لپتاپها با فناوریهای مختلفی ساخته میشن که هر کدوم مزایا و معایب خاص خودشون رو دارن. تقریبا تمام لپتاپهای امروزی از نمایشگرهایی با پنل LCD استفاده میکنند ولی این پنل با دو فناوری مختلف ساخته میشه:
فناوری TN : فناوری TN که فناوری مرسوم در نمایشگر اکثر لپتاپهاست، ارزونترین فناوری برای تولید نمایشگرهای LCD محسوب میشه. مزیت اصلی این فناوری، سرعت پاسخگویی بالای اونهاست ولی در عوض، نمایشگرهایی که با این فناوری تولید میشن، زوایای دید محدودی دارن و نمیتونن تمام طیف رنگی (۱۶٫۷ میلیون رنگ) رو نمایش بدن.
فناوری IPS : این فناوری که سال ۱۹۹۶ میلادی توسط شرکت هیتاچی ابداع شد، مشکل زوایای دید و طیف رنگی TN رو نداره ولی در عوض،هزینهی تولید و سرعت پاسخگوییاش در مقایسه با فناوری TN بیشتره.
بهطور خلاصه، برای لپتاپهای مخصوص بازی که سرعت پاسخگویی از اهمیت بالایی برخورداره، فناوری TN بهتر و برای گرافیستها و طراحان، نمایشگرهای IPS مناسبتره.
مات یا براق :
یکی از مشکلاتی که معمولا در مورد صفحه نمایش باعث شکایت خریدارها میشه مشکل انعکاس نور در محیط بیرون و یا چراغ های داخل محیطه که واقعا آزاردهنده اس. نمایشگر لپتاپها به دو صورت براق و مات ساخته میشن. نمایشگرهای مات، روکشی اضافه دار که جلوی انعکاس تصویر رو میگیره. البته این روکش، باعث میشه که کیفیت رنگهای تصویر، کم بشه. بهطور کلی، مزیت این موضوع خیلی بیشتر از ضعفشه و لپتاپهایی که نمایشگرهای مات دارند، برای استفاده عادی بهترند ولی طراحان و گرافیستهایی که به حداکثر کیفیت رنگ ممکن نیاز دارند، بهتره از نمایشگرهای براق استفاده کنند.
لمسی یا غیرلمسی :
با کم شدن فاصله بین موبایل ها ، تبلت ها و لپ تاپ ها، شرکت های تولید کننده لپ تاپ به این فکر افتادن که برای جلوگیری از افت فروش محصولاتشون، مهمترین قابلیتهای تبلت و موبایل رو به لپتاپها بیارن. این کار با آوردن نمایشگرهای لمسی به لپتاپها شروع شد. البته هنوز هم این فناوری نتونسته طرفدارهای زیادی در بین کاربران لپتاپ پیدا کنه. اکثر کاربران معتقد که نمایشگر لمسی بیشتر از اینکه کاربردی باشده، یک ابزار بازاریابی بهحساب میاد. پس اینکه لپتاپی با نمایشگر لمسی یا غیرلمسی بخرید، کاملا به نیاز و سلیقهتون برمیگرده.
اگه میتونید برای این فناوری، کاربردی پیدا کنید، لپتاپی با نمایشگر لمسی بخرید، در غیراینصورت، لزومی نداره که این هزینهی اضافی رو پرداخت کنید. البته به این نکته هم دقت کنید که معمولا به واسطه نصب پنل لمسی رو نمایشگر، یک لایه براق به اون اضافه میشه که همون مشکلات انعکاس نور رو داره. پس با دقت و بدون جوگیری در مورد این تکنولوژی تصمیم بگیرید.