عدد کنارcore i در هر پردازنده یعنی چیه ؟
آیا پردازنده core i3 3 هسته و پردازنده core i5 5 هسته داره ؟
نسل های پرازنده های اینتل چه فرقی با هم دارن ؟
اینها اولین سوال هاییه که برای انتخاب مشخصات لپ تاپ براتون پیش میاد. پس با ما با این مقاله همراه باشید
تاریخچه نام گذاری :
اینتل برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ و با معرفی معماری Nehalem ، پردازندههای سری Core i رو معرفی کرد و از اون زمان اکثر پردازندههای خود رو در سریهای Core i3, Core i5 و Core i7 روانه بازار کرد.
خیلیا هنوز و بعد از عرضهی هفت نسل از پردازندههای سری Core i، تصور میکنند، عددی که در مقابل Core i قرار میگیره مربوط به تعداد هستههای پردازندیه. به عنوان مثال، این باور اشتباه وجود داره که Core i3 سه هسته، Core i5، پنج هسته و Core i7 هفت هسته داره. بعضی ها هم که خودشون رو حرفه ای تر میدونند ، تعداد هستههای هر سری را عدد مقابل Core i منهای یک میدونند. به این ترتیب Core i3 دو هسته، i5، چهار هسته و i7 شش هسته دارد. اما این باور هم از پایه اشتباهه.
حقیقت اینه که شرکت اینتل با وجود پرچمدار بودن در زمینه تولید پردازنده ، نامگذاری اونها رو به روشی بسیار هوشمندانه، به شیوه ای گمراه کننده نام گذاری کرده.
اما نامگذاری پردازندههای Core i براساس چه منطقیه ؟
اگر بخواهیم بصورت ساده و سریع پاسخ بدیم، پردازندههای سری Core i7 سریعتر از Core i5 هستند و به همین ترتیب پردازندههای Core i5 هم سریعتر از Core i3 هستند. اعداد ۷، ۵ و ۳ هم ارتباطی با تعداد هستهها ندارند، اما قدرت پردازشی پردازندههای هر سری نسبت به سری قبلی ، بیشتره.
اما اگه سوال این باشه که تعداد هسته هر کدوم از این سری ها چندتا هست بحث فرق میکنه. تعداد هسته پردازنده های corei3 که برای لپ تاپ طراحی شده همگی 2 است . یعنی پردازنده core i3 با تعداد هسته 4 نمی تونید تو لپ تاپ پیدا کنید .
پردازنده های core i5 هم نسخه دو هسته ای و چهار هسته ای داره.
اما برای پردازنده های core i7 لپ تاپ داستان یخورده پیچیده میشه و باید به نکات بیشتری توجه کنید. تعداد هسته پردازنده های core i7 که پسوند QM دارن همگی 4 هست ، حرف Q مخفف Quad ( چهار تایی ) و حرف M مخفف Mobile هست . پردازنده های نسل جدید اینتل با کد Haswell ، پسوند MQ , EQ , HQ دارن ، اونا هم 4 هسته ای هستن . کلا هر جا حرف Q دیدین بدونین که 4 هسته ایه. تعداد هسته پردازنده های core i7 که پسوند XM دارن همگی 4 هست . مثل پردازنده Core i7 3940XM که حرف X مخفف کلمه Extreme به معنی مضاعف و یا خیلی زیاد هست . پردازنده های نسل جدید اینتل با کد Haswell ، پسوند MX دارن ، اونا هم 4 هسته ای هستن . ■ غیر از پسوند Q و پسوند X ، هر پسوند دیگه ای بود تعداد هسته هاش 2 هست مگر اینکه خلافش ثابت بشه . پسوندهای U , E , M , UE , Y همگی 2 هسته ای هستن .
نکته مهم اینه که تمام این نکات در مورد پردازنده های لپ تاپه و برای پردازنده های کامپیوترهای رومیزی متفاوته ، به طور خلاصه در این کامپیوترها core i3 فقط دو هسته ایه. Core i5 هم دو هسته ای و هم چهار هسته ای داره و core i7 فقط چهار هسته ایه.
در صورتی که بخواید بعد از خرید لپ تاپ از تعداد هسته پردازندتون آگاه بشید کافیه با فشردن کلید های Ctrl + Shift + Esc به Windows Task Mnager برید. در اونجا به راحتی میتونید تعداد هسته های سی پی یو خودتون رو مشاهده کنید.
مقایسه پردازنده های Cores i3، i5، i7
قدرت پردازش، هر کدوم از پردازندهها به معیارهای مختلفی از جمله تعداد هستهها، سرعت کلاک (به گیگاهرتز)، سایز حافظهی کش و همچنین فناوریهای همچون Turbo Boost و Hyper-Threading بستگی داره.
هرچه تعداد هستهها بیشتر باشه، تسکها یا Threadهای بیشتری بصورت همزمان پردازش میشه. به عنوان مثال کمترین میزان هسته در پردازندههای سری Core i3 وجود داره. این پردازندهها داری ۲ هسته هستند ولی به لطف پشتیبانی از فناوری Hyper-Threading توانایی پردازش همزمان چهار دستور رو دارند. در پردازندههای مخصوص کامپیوترهای دسکتاپِ Core i از نسل ششم (Skylake)، شاهد استفاده از چهار هسته و چهار Thread هستیم که در مجموع امکان اجرای ۸ تسک همزمان رو در پردازنده میسر میکنه.
نسل های مختلف پردازنده های اینتل چه فرقی با هم دارند ؟
اینتل هر سال معماری پردازندههای خود رو دستخوش تغییرات کوچیک و بزرگ میکنه و نام جدیدی رو برای معماری جدید خود انتخاب میکنه. اینتل از سال ۲۰۰۸ این معماریها رو معرفی کرده است:
- نسل اول: معماری نِهِیلِم (Nehalem)، فرآیند ساخت ۴۵ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۰۸
- نسل دوم: معماری سندی بریج (Sandy Bridge)، فرآیند ساخت ۳۲ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۱
- نسل سوم: معماری آیوی بریج (Ivy Bridge)، فرآیند ساخت ۲۲ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۲
- نسل چهارم: معماری هسول (Haswell)، فرآیند ساخت ۲۲ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۳
- نسل پنجم: معماری برادول (Broadwell)، فرآیند ساخت ۱۴ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۴
- نسل ششم: معماری اسکایلیک (Skylake)، فرآیند ساخت ۱۴ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۵
- نسل هفتم: معماری کَبی لیک (Kaby Lake)، فرآیند ساخت ۱۴ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۶
- نسل هشتم: معماری کنونلیک (Cannonlake)، فرآیند ساخت ۱۰ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۷
- نسل نهم: معماری آیس لیک (Ice Lake)، فرآیند ساخت ۱۰ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۸
- نسل دهم: معماری تایگر لیک (Tiger Lake)، فرآیند ساخت ۱۰ نانومتری، معرفی در سال ۲۰۱۹
در این نسل های هرچه ابعاد ساخت یا همون لیتوگرافی کوچکتر باشه، تعداد بیشتری ترانزیستور در ابعاد مشخصی از تراشه جا میشه و از ونجایی که فاصلهی بین اجزاء پردازنده کمتر میشه، سرعت انتقال اطلاعات بیشتر شده و گرما و مصرف پردازنده هم کاهش پیدا میکنه. در نظر داشته باشید که هر نانومتر یک میلیاردم متره.
با نگاهی به لیست بالا متوجه میشید که اینتل طی سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۵ تلاش کرده است تا لیتوگرافی پردازندههای خود رو بهبود بده. در هر نسل سعی شده تا مصرف انرژی کاهش یافته، قدرت پردازش افزایش و همچنین پردازندهی گرافیکی (GPU) مجتمع شده با CPU هم بهبود پیدا کنه. مثلا مهمترین تفاوت پردزاندههای هسول با آیوی بریج در استفاده از پردازندهی گرافیکی قویتر و مصرف انرژی کمتره و سرعت پردازندهی اصلی چندان تغییری نسبت به نسل قبل نکرده.
به این نکته هم توجه داشته باشید که همیشه عدد بالاتر به معنی بازده بالاتر نیست، بعضی اوقات پردازندههای مجهز به فرکانس کلاک پایینتر به لطفِ معماری بهتر، قدرت و بازده بالاتری دارند. این مورد مخصوصا وقتی قراره پردازندهی دو برند مثلا اینتل یا ایامدی رو با یکدیگر مقایسه کنید یا پردازندهی دو نسل از یک شرکت را مورد ارزیابی قرار بدید بیشتر نمایان میشه. تنها معیار برای مقایسه پردازندهها اجرای بنچمارکهای مختلف در شرایط گوناگونه.
حافظه Cache چیه و چه تاثیری در عملکرد پردازنده داره؟
کش نوعی از حافظه ی که سرعت انتقال اطلاعات در اون بسیار سریعه. این حافظه به همراه CPU و GPU در یک تراشه مجتمع میشه تا پردازنده به سرعت به اون دسترسی داشته باشه. پردازنده از حافظهی کش برای ذخیره سازی اطلاعات مربوط به دستورات در حال پردازش خود استفاده میکنه و به جای اونکه مرتبا به حافظهی رم یا دیسک سخت دسترسی داشته باشه، اطلاعاتی که مرتبا به اونها نیاز داره رو در کش ذخیره میکنه. وضعیت حافظهی رم با دیسک سخت نیز به همین صورته، پردازنده به جای اونکه مرتبا اطلاعات رو از روی حافظهی نه چندان سریع، دیسک سخت یا SSD بخونه، به حافظهی رم منتقل میکنه تا در مراجعات بعدی دسترسی به اونها سریعتر انجام بشه. حافظهی کش ظرفیت پایینتری در مقایسه با حافظهی رم داره، اما دسترسی اطلاعات در کش فوقالعاده سریعتر از رم هست.
به طور خلاصه اگه بخوایم حافظه ها رو بر مبنای سرعت و قیمت دسته بندی کنیم به ترتیب. حافظه کش ، حافظه رم ، حافظه سخت ssd و حافظه سخت HDD یا همون هارد دیسکه.
آیا پردازنده Core i5 در لپتاپ، اولترابوک و کامپیوتر رومیزی یکسانه و عملکردی یکسانی داره؟
همونجوری که در بالا گفته شد اکثر مباحت مربوطه به پردازنده های لپ تاپ بود. اما در مورد پردازنده های کامپیوترهای رومیزی داستانی متفاوت داریم. اینتل تنها در نامگذاری پردازندههای i3, i5 و i7 مشتری خود رو گمراه نمیکنه. اینتل پردازندههای متفاوتی رو برای اولترابوک، نوتبوک و کامپیوتر رومیزی تولید کرده که البته همهی اونها نیز در سریهای Core i7, Core i5 و Core i3 قرار میگیرند. اما پردازندهی Core i7 که در کامپیوتر رومیزی استفاده میشه به مراتب قویتر از نسخهی لپتاپه و به همین ترتیب پردازندهای که در لپتاپ استفاده میشود قویتر از پردازندهی Core i7 است که در اولترابوک قرار میگیره.
بخش اول در این نامگذاری با i7, i5, i3 یا M شروع میشه و مشخص کننده سری پردازندیه. عدد اول از بخش عددی، به نسل پردازنده اختصاص داره. در مثال بالا عدد ۶ نشاندهندهی نسل ششم (Skylake) هست و سه رقم بعدی نیز شمارهی SKU است. اما بخش مهم در پردازندههای اینتل که تفاوت بین پردازندههای موبایل و دسکتاپ رو مشخص میکنه در انتهای این رشته قرار داره. در جدول زیر میتونید توضیح مربوط به حروف آخر در نام پردازندهها رو مشاهده کنید:
در انتهای نامِ پردازندههای بکار گرفته شده در لپتاپهای عادی، حرف H به چشم میخوره و در لپتاپهای گیمینگ یا لپتاپهای قدرتمند از پردازندههای قویتر با حرف HK یا HQ استفاده میشه. اولترابوکها یا لپتاپهای باریک و کممصرف هم به پردازندههای U مجهز میشن. پس ترتیب قدرت پردازندههای اینتل به شکل زیره:
HQ>HK>H>U
هر چند جدیدا اینتل نامگذاری M رو هم از نامگذاری های خود حذف کرده. بهانه اینتل برای این تغییر نام گیج کننده اینه که در نسل هفتم اختلاف قدرت پردازشی سری M و U کمتر از گذشته شده و به همین دلیل نیازی به قرار دادن اونها در دو دسته متفاوت نیست.
پیش از این پردازندههای دوهستهای سری U و چهارهستهای سری HQ یا K) ) هم در دسته Core i قرار گرفته بودند و حالا اینتل سری M رو هم به اونها اضافه کرده چرا که از نظر مصرف انرژی هم تنها نیم وات بین این دو سری اختلاف وجود داره. به هر حال کماکان اگر بخواید پردازندههای سری Core M رو تشخیص بدید میتونید از شماره مدل متوجه این اختلاف بشید.
وجود حرف Y در شماره مدل پردازنده نشون از معماری مشابه Core M داره بهطور مثال Core i5-7Y454 در دسته Core M سابق قرار خواهد گرفت و مصرف و کارایی کمتری نسبت به Core i5-7200U خواهد داشت.
به همین ترتیب نیز پردازندههای سری U کممصرفترین و پردازندههای سری HK و HQ پرمصرفترین در بین پردازندههای موبایل به حساب میآن. در واقع هر چه پردازندهها قویتر میشن مصرف انرژی افزایش یافته و طول عمر باتری کاهش پیدا میکنه. پس اگه اولویت شما در خرید لپتاپ، طول عمر باتری، وزن کم و قابلیت حمل آسان است، پیشنهاد میشود که لپتاپ با پردازندهی سری U تهیه کنید. ولی اگر به دنبال اجرای بازیها یا نرمافزارهای محاسباتی سنگین دارید بهتر است لپتاپ با پردازندهی سری HQ یا HK تهیه کنید که در این صورت طول عمر باتری کمتر، وزن بیشتر و ضخامت بالاتر خواهید داشت.
به طور کلی کدام سری از پردازنده ها برای هر فرد مناسبه؟
Core i3
: کاربران پایه. انتخاب مقرون به صرفه و اقتصادی. مناسب برای وبگردی، استفاده از مایکروسافت آفیس، برقراری تماس تصویری و استفاده از شبکه های اجتماعی. این سری برای افراد حرفه ای و گیمر ها مناسب نیست.
Core i5
: کاربران متوسط. مناسب برای افرادی که می خوان بین هزینه و قدرت تعادل برقرار کنند. مناسب برای بازی در صورتی که مدل های پردازنده HQ و یا Q با پردازنده گرافیکی جانبی رو خریداری کنید.
Core i7
: کاربران حرفه ای. این سری در حال حاضر شامل بهترین پردازنده های شرکت اینتل است.